Menu

Hnačky cover

Hnačky

Hnačka je neformovaná alebo riedka stolica, ktorá sa zvyčajne vyskytuje vo väčších množstvách a/alebo častejšie ako zvyčajne. Hnačka nie je choroba, ale skôr klinický príznak mnohých rôznych chorôb.

Čo je hnačka?

Hnačka je neformovaná alebo riedka stolica, ktorá sa zvyčajne vyskytuje vo väčších množstvách a/alebo častejšie ako zvyčajne. Hnačka nie je choroba, ale skôr klinický príznak mnohých rôznych chorôb. Hnačka spojená s menej závažnými stavmi môže byť často rýchlo vyriešená jednoduchou liečbou. Hnačka môže byť tiež dôsledkom vážnych alebo život ohrozujúcich ochorení, ako je zlyhanie orgánov alebo rakovina. Mierna hnačka sa môže stať vážnou, ak sa liečba nezačne dostatočne včas.

Typy stolice

Zdroj - https://www.noran.cz/blog-3/params/post/2303783/

Čo spôsobuje hnačku?

Hnačka je výsledkom rýchlejšieho pohybu fekálneho materiálu cez črevo v kombinácii so zníženou absorpciou vody, živín a elektrolytov. Ak je hlavným príznakom ochorenia u vášho psa hnačka, príčinou môže byť relatívne jednoduchý problém, ako je črevná infekcia spôsobená baktériami, kokcídiami alebo črevnými červami. U psov je najčastejšou príčinou akútnej hnačky diétna chyba (zjedia pokazené potraviny alebo infikovaný materiál vonku) alebo náhla zmena stravy.

Hnačka môže byť aj príznakom závažnejšej základnej poruchy, ako sú alergie, bakteriálne alebo vírusové infekcie (ako je parvovírus), zápalové ochorenie čriev, dysfunkcia orgánov alebo iné systémové ochorenia.

Aká závažná je hnačka u psov?

Závažnosť hnačky závisí od toho, ako dlho pretrváva a koľko ďalších klinických príznakov ju sprevádza. Ak má váš pes silnú krvavú hnačku alebo vykazuje všeobecnejšie príznaky choroby, ako je slabosť, horúčka, vracanie, bolesť brucha, strata chuti do jedla alebo dehydratácia, príčina môže byť závažnejšia a je potrebné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. U psov dochádza veľmi často k porušeniu buniek v hrubom čreve, čím vzniká krvavá hnačka, ktorá majiteľov vydesí. Ak dostanete pod kontrolu hnačku, dostanete aj krvácanie z čreva. V prípade veľkého množstva krvi a striekavej hnačky - vyhľadajte veterinára.

Aká je liečba hnačky?

V prípade inak zdravých dospelých psov vám môže váš veterinár odporučiť, aby ste mu na 24 hodín odopreli jedlo alebo aby ste kŕmili malým množstvom veterinárnej gastrointestinálnej diéty. Tieto diéty sú špeciálne zostavené tak, že majú rovnováhu vlákniny, ktorá vyživuje dobré baktérie nachádzajúce sa v čreve vášho psa a obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém vášho psa pri zotavovaní. Najčastejšie sa kombinuje s probiotickou terapiou a liekmi na zahustenie stolice.

Ak sa váš pes nezlepší do dvoch až štyroch dní, môžu byť potrebné ďalšie testy alebo agresívnejšia liečba. Ťažká alebo dlhotrvajúca hnačka môže viesť k významnej dehydratácii a metabolickým poruchám v dôsledku straty tekutín a váš pes môže vyžadovať hospitalizáciu, intravenóznu a antibiotickú terapiu.

Aká je prognóza?

Prognóza závisí od závažnosti hnačky, špecifickej diagnózy a reakcie vášho psa na liečbu. Väčšina prípadov jednoduchej hnačky sa úplne zotaví, zatiaľ čo psi s chronickou hnačkou môžu vyžadovať diétne opatrenia alebo lieky na udržanie stavu pod kontrolou.